Ten koktajl działa jak miotełka dla jelit. Zmiksuj śliwki z kilkoma składnikami i gotowe

Dodano:
Koktajl śliwkowy Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Ten koktajl ze śliwek węgierek to prawdziwy hit końca lata. Smakuje rewelacyjnie i sprzyja zachowaniu zdrowej sylwetki.

Koktajl ze śliwek pachnie już jesienią, ale to wciąż napój z letnią energią, zrobiony ze świeżych, dojrzałych owoców. Śliwki węgierki (lub inne ciemne śliwki) nie tylko świetnie smakują, ale też – w połączeniu z cynamonem i sokiem z cytryny – sprawią, że metabolizm nabierze rozpędu. Nie bez powodu mówi się o tym napoju, że działa niczym miotełka dla jelit.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki to niskokaloryczne owoce, które są bogate w błonnik, ale też cenne antyoksydanty. To oznacza, że są nieocenione w profilaktyce antynowotworowej, łagodzą także procesy starzenia, a jednocześnie wpierają zdrowie całego organizmu. Sezon śliwkowy warto wykorzystać w pełni, bo już kilka śliwek dziennie (2-3) może obniżyć poziom złego cholesterolu i obniżyć ciśnienie krwi. Świeże owoce są źródłem witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawierają również wapń, potas, fosfor, magnez oraz żelazo.

Jak zrobić koktajl ze śliwek węgierek?

Wystarczy zmiksować śliwki z wodą i kilkoma prostymi dodatkami. W naszym przepisie to cynamon, sok z cytryny oraz odrobina miodu (ten ostatni dodatek można pominąć bądź zastąpić innym słodzidłem, jednak uważamy, że dobry miód doskonale podkręci smak śliwek).

Przepis: Koktajl śliwkowy

Prosty i zdrowy napój na bazie śliwek węgierek.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
156

Składniki

  • 6 śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Robienie koktajluŚliwki wypestkuj i zmiksuj z wodą, sokiem z cytryny, miodem i cynamonem. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody.

Przepis na koktajl można modyfikować w zależności od potrzeb i własnych preferencji. W wersji śniadaniowej można dodać do niego płatki owsiane. Świetnie smakuje także z dodatkiem namoczonych wcześniej pestek słonecznika, migdałów czy orzechów nerkowca (jest wówczas idealnie kremowy).

Zamiast wody do zrobienia smoothie można wykorzystać także sok jabłkowy. Don koktajlu można dorzucić również inne owoce: np. słodkie, dojrzałe banany albo garść soczystych borówek amerykańskich lub jagód leśnych (mogą być mrożone).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...